Omega-3 a mózg – przepis na doładowanie energii

przez | 4 stycznia 2022

Ważne jest prawidłowe funkcjonowanie całego naszego ciała, w tym także mózgu. A od tego, jak będzie działać, zależy to, co jemy, co dostarczamy naszemu organizmowi. Odpowiednia dieta bogata w konieczne wartości i składniki odżywcze może przyczynić się do lepsze sprawności ciała, w szczególnie umysłu. Dlatego warto dodać do jadłospisu omegę 3 Mózg będzie nam za to wdzięczny.

Czym są kwasy omega 3?

Mózg składa się w prawie 2/3 z tłuszczu (głównie wielonasycone kwasy tłuszczowe). Dlatego tak istotne jest uzupełnienie diety o omegę, która przyczyni się dobrej sprawności aż do późnych lat.

Kwasy te należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których można wyróżnić: kwasy omega 3, kwasy omega 6 oraz kwasy omega 9 (im poświęca się najmniej uwagi, gdyż organizm człowieka sam je produkuje, jeśli ma odpowiednią ilość pozostałych kwasów).

Jak kwas omega 3 wpływa na pracę mózgu?

Według badań bardzo ważną rolę w naszym organizmie odgrywają kwasy omega 3. Mózg bowiem wiele zyskuje dzięki nim. Może lepiej funkcjonować i to, nawet gdy człowiek jest już starcem.

Przede wszystkim służą utrzymaniu sprawności intelektualnej na odpowiednim poziomie. Jeśli mamy niewystarczającą ilość kwasów w organizmie, możemy doprowadzić do różnych zaburzeń związanych ze sprawnością umysłową oraz do rozwoju niektórych chorób mózgu.

Z tego powodu kobiety w ciąży szczególnie powinny suplementować kwasy omega 3 (DHA). Dzięki temu można poprawić rozwój psychoruchowy dziecka już w pierwszych latach jego narodzin. Warto także suplementować DHA podczas karmienia piersią, dzięki czemu jeszcze bardziej przyczyniamy się do poprawy rozwoju dziecka.

Dodatkowo dbanie o odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych omega 3 może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na Alzheimera.

Jakie produkty zawierają kwasy omega 3?

Warto dbać o odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych w diecie. Najlepiej stawiać na produkty spożywcze, a dopiero potem na dodatkowe suplementy. Zatem wybierajmy m.in.: ryby morskie, orzechy, nasiona, owoce morza czy oleje roślinne.

Dodatkowo warto dbać o to, by spożycie omegi 3 zachowywało się w granicach 6-11%.

Suplementacja omegi 3

Mózg potrzebuje odpowiedniej dawki kwasów tłuszczowych. Jednak z różnych powodów możemy nie być w stanie zaspokoić tę potrzebę. Wtedy tabletki mogą okazać się dobrym wsparciem. Dzięki temu dbamy o odpowiedni poziom tych składników w organizmie, co może okazać się szczególnie ważne i cenne dla naszego ciała. A przede wszystkim mózgu. Zadbajmy o niego już dziś.

Więcej informacji o kwasach Omega 3 znajduje się pod adresem https://www.calanoil.pl/kategoria/poradnik/.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *