Ważnymi elementami żywności są białka, tłuszcze i węglowodany. Ażeby uzyskać prawidłową masę mięśniową należy wiedzieć ile białka powinno znajdować się w menu, jakie artykuły spożywcze mają wiele białka. Żywność może mieć białko zwierzęce a także roślinne. Ilość spożycia białka zależy między innymi od wieku, płci, aktywności fizycznej, tempa metabolizmu. Przeciętne, dzienne spożycie białka to około 0,8 do 2,4 g na 1 kg masy ciała. Dietetycy mogą zlecić różne dawki białka. Dla najbardziej solidnych wskaźników zużycia białka niezbędne jest żeby rozpocząć z małą zalecaną dawką a następnie sprawdzić wynik. Istotne jest aby zwrócić uwagę na to, iż nie jest wskazane stosownie nadmiernych ilości białek. Potrafi to prowadzić do nadpobudliwość centralnych gruczołów wydzielania wewnętrznego i systemu nerwowego, zwiększenie tkanki tłuszczowej w wątrobie. Nadmiar ilości białka w jedzeniu oddziałuje na układ krążenia, wątrobę a także nerki, wzmacnia gnicie w jelitach. Białka są potrzebne wszystkim a także zawsze, nie zależnie od wieku i aktywności ruchowej.
Jednak jeżeli dana osoba jest narażona na wielki wysiłek fizyczny albo gdy organizm rośnie, to zapotrzebowanie na białko jest większe. U ludzi są zapasy wielu substancji, jednak niemal nie ma rezerw białkowych. Dlatego muszą się one znaleźć w codziennym menu. Należy też pamiętać, iż białko stanowi bazę życia, a wraz z kulturystyką jest również potrzebnym budulcem. Produkty o wysokiej zawartości białka to między innymi jajka, sery, drób, ryby, ziarna.